Word straatjutter!

Straatjutter

Ben je op zoek naar inspiratie? Wil je iets creatiefs doen, maar weet je niet wat? Een geheimpje: de beste ideeën liggen gewoon op straat! Weet je wat een strandjutter is? Juist: iemand die op het strand zoekt naar aangespoelde voorwerpen. Maar niet iedereen heeft een strand voor zijn huis, natuurlijk. Daarom daagt Schrijfbende jou uit om straatjutter te worden!

Hoe word je straatjutter?

Ga gewoon de deur uit. Doe je jas aan. Neem handschoenen en een plastic tas mee, of een (telefoon met) camera. En ga op pad! Wat ligt er allemaal op straat? Pak wat je ziet, of maak er een foto van.

Mensen gooien heel veel weg, zomaar. Jij kan dit afval hergebruiken, recyclen. Dan is afval geen afval meer, maar wordt het een mooi verhaal. Wat heb je gevonden? Een papiertje van een Twix, een sigaret, een fles wijn… laatst zal ik zelfs een volledig aangeklede pop op straat liggen. En een gebroken pompoen, die vermoedelijk uit een volle boodschappentas is gevallen.

Dingen met een verhaal

Wie heeft het voorwerp achtergelaten op straat? Van wie was de sigaret: van een zakenman, of van een jonge student die stoer wilde doen? Van wie was de pompoen: van een vader die soep wilde maken, of van een dochter die wilde knutselen voor Halloween? En de pop, was die van een jong meisje… of van een vrouw die was ontsnapt uit het gekkenhuis?

Waarom heeft iemand het weggegooid? Wilde iemand stoppen met roken? Was de boodschappentas te vol omdat de vader een feestje gaf? Had hij haast? Waar moest hij heen?

Heeft het voorwerp zelf ook gevoel? De pompoen zal wel pijn hebben, en misschien voelt de sigaret zich afgedankt. Mist de pop zijn eigenaar, of juist niet? Hebben de dingen het koud? Is er hoop op verlossing?

Een straat is vol verhalen. Verhalen waar we normaal overheen kijken, of die we vies vinden. Ga eens op pad en ga spoorzoeken, straatjutten. Wat ga jij vinden?