Onderwijs

Leerkrachten staan voor de taak hun leerlingen op te leiden voor de toekomst. Voor beroepen die nu misschien nog niet eens bestaan. Vandaar het belang van 21ste-eeuwse vaardigheden. Creatief denken en communiceren nemen daarin een belangrijke plaats in. Maar hoe stimuleer je creatief denken en schrijven bij je leerlingen? Schrijfbende verzorgt workshops en projecten in de klas. We dagen de leerlingen uit om te experimenteren met tekst en taal en zijn gek op crossovers met beeldende kunst, drama, theater, muziek en dans. Door experimenteren ontstaan vaak verrassende vondsten.

Ook vind je bij ons informatie over stimuleren van creatief denken en schrijven, en kun je lezingen aanvragen. Neem contact op voor de mogelijkheden.
’You have to make inventors, innovators, not conformists' (Jean Piaget)

Hoeveel tijd besteed je aan creatief schrijven?

Veel leerkrachten in het basisonderwijs geven aan dat ze binnen alle kerndoelen, tussendoelen en methodes maar weinig tijd kunnen vinden voor creatief schrijven. Terwijl ze het belang ervan voor de ontwikkeling van het creatief denken wel zien. Schrijfbende verzorgt voor jouw klas(sen) leuke workshops voor de leerlingen. Organiseer je een project op school en wil je een schrijfworkshop die daarbij aansluit? Dat kan, wij verzorgen workshops op maat, voor groep 1 t/m 8 en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Creatief schrijven in taalmethodes

In de meest gebruikte taalmethodes is beperkt ruimte voor creatief schrijven. Bovendien kunnen de auteurs van de meeste methodes het niet laten om toch weer een stappenplan of een spellingcontrole toe te voegen. Al die grenzen en eisen zijn natuurlijk niet bevorderend voor het creatieve denkproces. Bij Schrijfbende vinden we dat creatief schrijven sowieso niet in een taalmethode thuishoort. Creatief schrijven is veel meer dan een taallesje. Het is een uitnodiging om op avontuur te gaan in je eigen hoofd en buiten de lijntjes te kleuren!

Stond er maar iets in de kast…

Voorbereiden van lessen creatief schrijven kost tijd. Zeker wanneer je in je lessen creatief schrijven wilt combineren met theater, dans of muziek. We helpen jou en je collega’s graag door een praktische, interactieve lezing te komen geven, waarin we ideeën en voorbeelden geven.
9 april 2018

Aankondiging: Struis de Schrijfvogel

Nog heel even en dan gaat ‘ie naar de drukker: Struis de Schrijfvogel, een jaarkalender creatief schrijven voor groep 5 t/m 8 vol inspirerende schrijfopdrachten. Auteurs: Itie van den Berg en Anita Middel van Jules Plus en Anita Drost van […]
1 augustus 2017

Met je klas een filmscript schrijven

In vier lessen met een klas vol bovenbouwleerlingen van nog-helemaal-geen-idee naar een script dat klaar is om te filmen? Kan dat? Nou en of! Project in vier lessen In opdracht van De Meerpaal / Cultuureducatie De Kunstwerkplaats ontwikkelden we in […]
1 augustus 2017

Koekoek!

Weet je waar ik ECHT de kriebels van krijg? Wat me mateloos irriteert, wat me met mijn ogen doet draaien? Van die mensen die op vakantie zijn of op een mooie plek staan, en daar ALLEEN DOOR HUN CAMERA NAAR […]