Spionschool

Zin om een spannend verhaal te schrijven? Mijn tip: creëer voor jezelf een ‘setting’ waarbinnen je fantasie alle kanten op kan gaan. Wat bedoel ik hiermee? Ik zal je inwijden in een van mijn ‘settingen’ om dat duidelijk te maken!

Een van mijn favorieten is de spionschool. In mijn fantasie worden jongeren van een jaar of 12 of 14 gezocht, omdat ze speciale talenten hebben. Sommige kinderen zijn heel slim, anderen heel technisch of goed met computers. Er is iemand bij die heel kunstzinnig is, en iemand die fantastisch is in vechtsporten… noem maar op! Deze kinderen worden als het ware ‘ontvoerd’, en als ze willen, dan mogen ze naar de ultrageheime spionschool. (Als ze dat niet willen, dan krijgen ze een pil waardoor ze de afgelopen 24 uur vergeten en gaan ze terug naar huis.) En die spionschool, dat is mijn ‘setting’, mijn plaats, mijn kader waarin alles gebeurt en kan gebeuren.

Vervolgens werk ik dat kader uit. Hoe? Door te tekenen! Ik teken dan de plattegrond van het gebouw. De slaapzalen van de leerlingen, de kantine, de douches, de klaslokalen, de sporthallen, de geheime gangen… ook tekende ik het lesrooster van de kinderen. Ze hadden natuurlijk computerles, sport, een cursus sloten openmaken, toneel…

Ik kan maar een ding zeggen: het is leuk om te doen! Je kan heel veel fantasie gebruiken bij het invullen van het kader van het verhaal, en natuurlijk nog veel meer bij het uitdenken van een spannend verhaal. Als je zelf ook zo’n setting bedenkt, alleen of met anderen, dan zal je merken hoeveel lol je hiermee kan hebben!