Schrijf een meeslepend kerstverhaal

Kerstvakantie! Lekker veel tijd om een verhaal te schrijven. Een heerlijk, zoetsappig kerstverhaal. Want in de donkere dagen van het jaar kunnen we er maar geen genoeg van krijgen: zielige verhalen over arme, hongerige weeskinderen, eenzame vrekken, bijna doodgevroren vogeltjes. Verhalen die stuk voor stuk goed aflopen. 

Wil jij jouw eigen kerstverhaal schrijven? Schenk jezelf een kop warme chocomelk in en pak je pen of toetsenbord en verzin een verhaal over een kerstman die door een rendierongeluk al zijn cadeaus kwijtraakt, twee kinderen die van hun ouders nooit meer kerst mogen vieren, de poes van de buren die op kerstavond verdwaalt. Ga helemaal los! Overdrijf daarbij flink, want dat mag in een kerstverhaal.. Schrijf dus uitvoerig hoe dramatisch erg het probleem van je hoofdpersonage is. En laat alles aan het eind niet gewoon goed, maar gewéldig goed komen.

Schrijven met al je zintuigen
In kerstverhalen is sfeer heel belangrijk. Probeer je kerstverhaal zo te schrijven, dat de lezer van je verhaal de gebeurtenissen helemaal voor zich ziet. Hoe je dat doet? Door ‘in geuren en kleuren’ te schrijven. Dus met je zintuigen. Wat hoort, ziet, voelt, proeft en ruikt je hoofdpersoon? Kijk maar eens naar de volgende verhaalfragmenten:

Het hertje zat ineengedoken onder een tak te bibberen. Zijn oogjes staarden nietsziend in de verte. Ik kon zijn ribben tellen. Het was doodstil in het bos, zelfs geen takje kraakte. Het enige dat ik hoorde was de zwakke ademhaling van het hertje.”

“Ik stampte de sneeuw van mijn laarzen en opende op de tast de voordeur. Licht en warmte vielen als een deken over mee heen. De geur van dennengroen en versgebakken kerstkransjes dreef mijn neusgaten binnen. De zilveren kerstversiering in de gang glansde als nooit tevoren en lichtjes dansten me vrolijk tegemoet. Door een kier zag ik in de woonkamer een enorme, rood-met-goudversierde kerstboom staan.”

We zijn benieuwd naar jouw kerstverhaal!
Heb je ‘m klaar? Mail je verhaal en je leeftijd naar info@schrijfbende.nl en maak kans op een doos heerlijke kerstkransjes!