Reïncarnatie: een creatieve oefening

Sommige mensen geloven in reïncarnatie. Het Hindoeïsme, bijvoorbeeld: als je een goed leven hebt geleefd, dan kom je in je volgende leven in een hogere kaste terecht. Stel je voor! Net zoveel levens hebben als de figuren in je games! Na jouw leven word je gewoon iemand anders. Misschien word je wel een dier, of een plant. Hoe zou het leven van een rat zijn, of een koe? Dit is een leuke schrijfoefening: met welk dier identificeer jij je, en hoe zou het leven van dat dier er uitzien?

Plato, de oude Griekse filosoof, bedacht een interessante theorie: na je dood mag je zelf jouw volgende leven kiezen. Een ijdele man zal misschien het leven van een tiran kiezen, wat achteraf niet altijd een verstandige keuze blijkt te zijn. Ook dit is een leuke denkoefening: wie of wat zou jij willen zijn? Waar zou jij voor kiezen? Zou je je kansen wagen en de president van Amerika willen worden, of zou je liever geboren willen worden op een boerderij en een rustig maar gelukkig leventje leiden? Zou je bekend willen zijn? Welke talenten zou je willen hebben?

Er zijn mensen die beweren dat ze hun vorige leven(s) kunnen herinneren. Sommige beweren dat ze de Romeinse keizer Julius César zijn geweest, of Napoléon. Een ander zou een oorlogsheld zijn geweest, of een heks. Wie zou jij geweest zijn? Maak eens een reis in de tijd door je hoofd. Misschien was je wel een jonkvrouw in een kasteel in de middeleeuwen, of verzamelde je bessen in het tijdperk van jagers en verzamelaars. Misschien vocht je mee in de Franse revolutie, of was je een rijke grootgrondbezitter in Engeland.

Misschien zijn we ‘nieuw’, misschien zijn we eeuwenoud. Wie of wat ben jij geweest? Wat is ‘jouw’ verhaal? Schrijf een blog en laat het Schrijfbende weten! Misschien komen ‘jouw’ belevenissen wel op de site…