Koekoek!

Weet je waar ik ECHT de kriebels van krijg? Wat me mateloos irriteert, wat me met mijn ogen doet draaien? Van die mensen die op vakantie zijn of op een mooie plek staan, en daar ALLEEN DOOR HUN CAMERA NAAR KIJKEN! Ik heb daar maar een woord voor: ‘Koekoek!’

Geef toe: je bent niet bij de toren van Pisa geweest als je het gebouw alleen hebt gezien door een lens. En foto’s kan je ook opzoeken op het internet. Kijken door een telefoon is niet écht, maar via-via, onrechtstreeks, indirect. Stel je voor dat er een telescoop bestaat die helemaal naar Italië kan kijken: je kan dan net zo goed hierdoor turen en zo Pisa zien. Ja, foto’s leggen herinneringen vast – maar welke herinnering? Als je kijkt door je lens, heb je geen herinnering van Pisa; je hebt dan slechts een foto.

En nee, ik bedoel niet gewoon je ogen richten naar het gebouw van Pisa zonder camera. Dat is niet genoeg. Ik bedoel écht kijken, écht waarnemen. Pisa in je opnemen. Een herinnering maken. Het gebouw inprenten. En dit is niet iets wat je zomaar even doet in een flits; het kan even duren. Soms moet je even staren naar het geheel, of naar de details. Even je rust vinden, één worden met het gebouw, inprenten.

Waarom deze boodschap? Zo’n moment van stilte en pure waarneming kan een moment zijn waarop je creativiteit en fantasie begint te werken. Zomaar, opeens. Je gaat je dingen afvragen, je dingen inbeelden. En voor zo’n moment hoef je echt niet naar Italië te gaan. Kijk nu eens om je heen! Waar zit je? In jouw huis, achter jouw laptop. Maar kijk nu eens écht. Neem je tijd. Staar naar belangrijke en onbelangrijke details. Wat zie je, wat hoor je, wat ruik je? Welke sfeer hangt er om je heen? Gewoon kijken kan je fantasie ongelooflijk aanwakkeren.

Natuurlijk mag je een foto maken van Pisa. Zo’n clichéfoto, waarbij je hem overeind houdt met één hand. Maar als je daar bent, stop dan ook even je telefoon weg en kijk eens naar het gebouw zelf, de omgeving, de andere toeristen, de mensen waarmee je op reis bent. Creëer een herinnering en laat je fantasie de vrije loop.