Je eigen boek uitgeven: zo doe je dat!

In de blogserie Maak je eigen boek hebben we je laten zien hoe je zelf een boek kunt maken. Maar wat als je niet één boek wilt, maar een hele stapel? Zodat al je familieleden en vrienden jouw boek kunnen lezen? Of als je ervan droomt om jouw boek of dichtbundel in de boekhandel te zien liggen? Hoe pak je dat aan?

Wil je een boek uitgeven, dan kan dat op drie manieren. Volledig in eigen beheer, via printing on demand of via een traditionele uitgeverij.

Volledig in eigen beheer uitgeven

Als je in eigen beheer een boek uitgeeft, doe je bijna alles zelf. Je schrijft en verbetert je tekst tot er geen fouten meer in zitten, je maakt zelf een ontwerp voor de cover en je schrijft een achterflaptekst. Daarna laat je je boek drukken, bijvoorbeeld bij een copyshop of een online drukker (zoals bijvoorbeeld Boekengilde). Deze vorm van uitgeven kost jou dus de meeste tijd. Daarnaast heb je kosten van het printen/drukken. Maar aan de andere kant: je kunt ook alles precies zo doen als jij het wilt, en de opbrengst van verkoop is helemaal voor jou.

Printing on demand (POD)

Onze eigen Nynke heeft als tiener op deze manier al twee boeken uitgegeven. Een toen ze twaalf was en een op haar vijftiende. ‘Dat deed ik via Free Musketeers, nu Lecturium. Je moest eigenlijk zestien zijn, maar ik had de uitgever een mail gestuurd of het tóch kon… en het was oké! Ik moest alles zelf doen: zelf redigeren, een coverfoto maken en een achterflaptekst schrijven. De uitgever deed de rest: de opmaak van de cover en het printen. Het heeft me geen cent gekost, en nu heb ik mijn eigen boeken op in de boekenkast. Ik krijg maar 10% van de prijs, wat heel weinig is, maar het ging me niet om het geld.’

Printing on demand lijkt op uitgeven in eigen beheer, maar bij deze variant besteed je het drukwerk uit bij de uitgeverij of drukker. De rest moet je wel zelf doen. POD is vooral voordelig bij kleine aantallen. De boeken worden pas gedrukt (eigenlijk geprint) als er vraag naar is.  Van de verkoop gaat een percentage naar jou als auteur. Bekende ‘drukkerijen’ die op deze manier boeken in kleine oplage produceren, zijn Pumbo, Gildeprint, Brave New Books, Amazon. Speciaal voor kinderen tussen 10-15 jaar is er Boekscout YO!

Uitgeven bij een ‘echte’ uitgever 

Zoek je een uitgever voor je boek? Verdiep je er dan eerst in welke uitgeverijen er allemaal zijn en wat voor soort boeken ze uitgeven. Neem alleen contact op met die uitgevers die passen bij het boek dat jij hebt geschreven. Houd er rekening mee dat het niet gemakkelijk is om een uitgever te vinden voor je boek en laat je niet ontmoedigen door de afwijzingen. J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken, is wereldberoemd. Maar het duurde wel even voor het zover was, want het eerste deel werd door maar liefst twaalf uitgevers afgewezen. Ik bedoel maar. Hoor je tot de 1 procent die een uitgever vindt, dan zorgt de uitgever voor het verbeteren van je tekst, het opmaken en drukken én de verkoop.

Heb jij een boek geschreven en wil je het uitgeven? Vertel het ons!