Herinneringen in een lijstje

herinneringen in een lijstje

Cadeautje maken voor je opa of oma

5-16 oktober 2016 is het Kinderboekenweek. Het thema is dit jaar: ‘Opa’s en oma’s – Voor altijd jong!’. Natuurlijk geeft Schrijfbende in de Kinderboekenweek allerlei leuke workshops en lessen op scholen. Kun je daar niet bij zijn of wil je gewoon thuis aan de slag? Dan hebben we hier een leuke activiteit voor je: een cadeautje maken voor je opa of oma!

Nodig:
Een lijstje
Een vel mooi papier of karton ter grootte van het lijstje
Pen en papier

Leuke belevenissen met opa of oma
Ze zijn er jammer genoeg niet meer: mijn opa en oma, pake en beppe. Maar wat ik nog wel heb, is een schat aan herinneringen aan hen. Pinksterbloemen plukken in de weilanden rondom de boerderij van mijn pake en beppe. De appelbomen op hun erf. Helpen met hooien op een warme zomerdag. Postbode spelen met een stapel oude ansichtkaarten. In de oude witte Opel zitten en doen alsof we naar Spanje reizen. En met mijn oma: lekker logeren, eindeloos spelletjes doen, samen lachen, lange gesprekken en hutspot eten bij 30 graden Celsius.

Van herinnering naar cadeautje
Jij beleeft ook vast weleens iets leuks met jouw opa of oma.  Wat is jouw mooiste herinnering? Daar ga je mee aan de slag. Kies één herinnering uit. Doe je ogen dicht en probeer die herinnering te beleven alsof het nú gebeurt. Waar ben jij? Waar is je opa of oma? Wat doen jullie? Wat zie je? Welke geluiden hoor je? Wat voel je, wat proef je, hoe ruikt het? Schrijf alle woorden op die bij jouw herinnering horen. Gebruik die woorden om je herinnering op te schrijven. Maak met die woorden een gedicht of verhaaltje. Schrijf erboven voor wie het verhaaltje of gedicht is. Zet er tenslotte jouw naam onder.
Schrijf je tekst over op een mooi vel papier of karton en doe dat in een lijstje. Inpakpapier eromheen en snel naar je opa of oma!