Creativiteit: Niet afdwingen, maar loslaten

Ik weet het nog precies. Ik fietste met mijn dierbare gezinsleden over de dijk langs het wad van Hollum naar Nes. We hadden de wind in de rug, de zon scheen, heerlijk. En ineens wist ik het: ik ga een kinderschrijfatelier beginnen. Nooit eerder was die briljante gedachte bij mij opgekomen. Sterker nog, toen ik daar langs de zee fietste, was ik helemaal niet aan het nadenken over mijn werk.

De beste ideeën komen op onverwachte momenten. In mijn geval: als ik niet op mijn werkplek zit, maar onder de douche sta, in bed lig, de was ophang, naar school fiets om mijn kinderen op te halen. Soms denk ik dat ik maar beter niet kan gaan werken, dan presteer ik het meest…

Hoe zit dat nu toch met die creativiteit? Een onderzoek door psychologen van de Universiteit van California liet zien dat mensen vindingrijker worden als ze hun gedachten de vrije loop laten, tijdens het doen van een simpel klusje waar ze niet bij hoeven na te denken. Simpelweg een pauze nemen is niet genoeg. Je gedachten dwalen gemakkelijker af als je actief met iets anders bezig bent. Iets dat je wel afleidt, maar niet zodanig dat het je helemaal in beslag neemt.

Dus dag werkplek, uit die computer! Loop of fiets een rondje, neem een douche, werk een paar kleine huishoudelijke klusjes weg, schoffel een beetje in je tuintje. Kom in beweging en verander van omgeving. Ga bijvoorbeeld eens een uurtje in de bibliotheek zitten werken, of in een café. Het eentonige geroezemoes daar doet op de een of andere manier wonderen voor je concentratie en creativiteit.