7 redenen waarom creatief schrijven zo belangrijk is

belang van creatief schrijven

De droom van Schrijfbende is dat ieder kind de kans krijgt om zich te ontwikkelen op gebied van creatief schrijven. Maar waarom eigenlijk? Waarom vinden we creativiteit zo belangrijk, en waarom focussen we op schrijven? Lees 7 redenen waarom creatief schrijven zo belangrijk is!

1. Taalcompetenties
Vergelijk creatief schrijven eens met een les over grammatica. Wat is er leuker? Juist! Creatief schrijven is een hele leuke manier om bezig te zijn met taal. Plezier leidt tot motivatie, en motivatie leidt tot het verbeteren van taalvaardigheden.

2. Zelfexpressie
Creatief schrijven is een vorm van zelfexpressie. Je leert je emoties en gedachten op een mooie manier communiceren. Dit kan bijna therapeutisch zijn; in ieder geval leer je jezelf heel goed kennen!

3. Kuddegedrag
Creativiteit is ontzettend belangrijk in de 21e eeuw. De meeste mensen zijn kuddedieren: we doen wat van ons verwacht wordt. Maar wat als de verwachtingen niet goed zijn? Wat als het ook anders kan, of zelfs beter? Creatieve denkers zijn geen volgers: ze zijn trendzetters, pioniers. En daar kan de wereld er nog wel een paar van gebruiken. Een creatief denker doet nét dat beetje extra: hij/zij springt eruit. Dat kan misschien zelfs een promotie opleveren…

4. Zelfvertrouwen
Elke kind mag er zijn. Creatief schrijven kent geen grenzen: elk perspectief is er een. Elke visie kan waardevol zijn. Dit kan wonderen doen voor het zelfvertrouwen van sommige kinderen. Creatief schrijven zorgt voor het besef dat er schoonheid zit in ‘anders zijn’.

5. Cadeautje aan de wereld
Creatief schrijven is een hele altruïstische daad, zeker als het geschrevene wordt gepubliceerd. Andere mensen kunnen namelijk enorm genieten van het verhaal of gedicht. Door te schrijven, geef je de wereld een cadeautje!

6. Fun!
Creatief schrijven is gewoon leuk om te doen! En als plezier niet belangrijk is, dan weten wij het ook niet meer.